Ремонт на дограма

   Както всеки продукт, така и при дограмата  може да се наложи ремонт. Без значение колко скъп е един профил, дали е немски или български, една неправилна експлоатация би довела до износване на обкова, счупване на части от механизма или на стъклопакет. Важно е да се грижим за дограмата, така както за всяка друга вещ. Сезонно трябва да се смазват пантите, да се почистват гумените уплътнители и отводнителните отвори, да се почистват профилите със щадящи препарати. Това би довело до удължаване живота на вашите прозорци и врати. Не винаги причината за ремонт е в неправилната поддръжка. Ремонт на дограма се налага най-често при обкова и аксесоарите към него, гумените уплътнители, стъклопакетите и в редки случаи на самия профил. Във всеки едни случай трябва да се извърши предварителен оглед от специалист.При желание от ваша страна да разберете всичко за този продукт не се колебайте да ни се обадите или да направите запитване. Направи запитване

   Най-често извършвания ремонт на дограма е по обкова. Поради гравитационните зависимости и експлоатацията на отваряемите части, неизбежно се стига до реглаж на обкова. Ако забележите, че прозореца е леко провиснал или дръжката не се завърта лесно, то може да се обърнете към специалист , който да направи реглаж на всички крила. Основните компоненти на обкова са мартина, панти, дръжка и насрещници. Всеки от тези елементи може да бъде подменен, стига да съществува на пазара, към дадения момент. Фирма Ем Джи Интереншънъл работи с немски обков GU, и може да извърши подмяна на някоя част само от този вид механизъм. На пазара има много марки. Ако ви се наложи ремонт, то най-добре е първо да видите на коя марка обков ползвате. Освен подмяна на счупена дръжка или панта, може изцяло да се сменят цвета и модела им. Това са козметични ремонти, които освежават прозорците и вратите. Често срещана е подмяната на механизма. В много случаи, клиентите разбират на по-късен етап предимството на двуосно отваряемия обков, след като вече са си поръчали стандартно отваряем /едноосов/ механизъм. В този случай подмяна е възможна, но отново е важна марката обков. Тази услуга излиза по-скъпа и препоръчваме още в началото поставяне на двуосов обков. С нова дограма той би струвал към 15 лв., смяната му на вече поставен прозорец е към 80 лв.


   Друг често срещан проблем е изхабяване на гумените уплътнители. С течение на времето те губят своята еластичност. При някои системи е възможно да бъдат подменени, но при други профила не позволява смяната им. При подобен казус е хубаво първо да проверите марката профил и след това да се обърнете към специалист. При пълнежа основно ремонт се налага при разхерметизиране на стъклопакети или раздуване на пдч пълнеж. На пазара вече се предлагат и енергоспестяващи стъклопакети. Ако искате да подобрите енергийната ефективност на дограмата си, доволните от профила, то можете да замените само старите стъклопакети с нови. Услугата се извърша без къртене. Единствено трябва да се провери каква ширина стъклопакет може да бъде поставена на монтираната вече дограма. Например 3 камерните системи не позволяват монтиране на троен стъклопакет. По-рядко срещани са ремонти, свързани със смяна на посока на отваряне на прозорец или врата, или вграждане на отваряемо крило във вече монтирана дограма. Тези ремонти често излизат много скъпи, свързани са с намиране на същите профили и пълнеж, както и с оставяне на дупки по профилите. За клиенти, които искат да променят конструкцията на дограмата или цвета й, препоръчваме подмяна на цялата дограма с нова. Така ще се постигне желания ефект, с пълно гаранционно обслужване, възможност за нови профили и стъклопакети с по-добри коефициенти и в повечето случаи на по-добра цена от тази на ремонта.